"Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah." (HR Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi)

Beautiful Nara

Sunday, August 12, 2012

Cara Nak Tahu Blog Anda Dofollow Atau Nofollow

Tujuan kita mengubah status blog kepada dari Nofollow kepada DoFollow adalah untuk meningkatkan komunikasi antara blog. Anda mesti suka menerima komen daripada pembaca yang singgah di blog anda. Apabila mereka telah komen dekat blog anda, sebagai ganjaran blog anda akan memberi backlink kepada blog pengomen tersebut. Perkara ini hanya berlaku kepada blog yang berstatus DoFollow. Kalau anda komen dan letak link pada blog yang tidak mempunyai status Dofollow, ibarat seperti anda tidak komen blog tersebut. Status DoFollow juga akan memudahkan search engine untuk mengikut link ke blog tersebut.Walaupun anda dah tukar status blog dari NoFollow kepada DoFollow blog, rasanya ramai yang tak tahu macam mana check sama ada dah jadi Dofollow blog atau masih NoFollow blog.

CARA NAK TAHU BLOG ANDA DOFOLLOW ATAU NOFOLLOW

1. Dalam Firefox, terdapat DoFollow add-on yang anda boleh download. Pergi dekat Tools > Add-ons dan tulis dekat ruangan search NoDofollow.

2. Install NoDofollow add-ons dan restart Firefox.

3. Bila dah siap install dan restart, klik kanan pada mouse dekat mana-mana ruangan Firefox tersebut dan pilih NoDofollow. Semua jenis Dofollow link akan bertukar menjadi warna BIRU dan NoFollow link akan bertukar menjadi warna MERAH


4. Selain daripada itu, anda juga boleh install SEOquake extension. Apabila anda nak tahu link blog tersebut DoFollow atau NoFollow, klik ke kanan pada SEOquake ikon dibawah skrin dan pilih  “highlight nofollow links”. Link yang berwarna merah menunjukkan ianya adalah NoFollow link.

Sumber: Nicknashram.blogspot.com


Blog ini berstatus DoFollow, kalau anda komen dapat backlink. Sebelum anda nak install tu, pastikan code HTML NoFollow blog dibuang terlebih dahulu. Sila baca entri ini  Sila Tukar Blog Anda Dari NoFollow Kepada DoFollow

No comments:

Post a Comment

BLOG INI BERSTATUS DOFOLLOW. TINGGALKAN KOMEN DAN ANDA DAPAT BACKLINK PERCUMA.TERIMAKASIH

PALING DISUKAI PEMBACA