Bahan-bahan
- 300gm udang sederhana besar
- 3 biji bawang putih-dicincang halus
- 3 Cili api di hiris serong
- 2 biji telur
- Tepung jagung
- 250gm mentega
- Minyak masak
- Daun kari ( jika suka )
- Bersihkan udang dan toskan. Celupkan udang seekor demi seekor ke dalam tepung jagung dan goreng dalam minyak yang panas. Toskan.
- Dalam kuali yang lain, panaskan mentega dan kacau sehingga naik bau.
- Masukkan telur yang telah dikacau terlebih dahulu ke dalam mentega yang telah dipanaskan, kacau dan putar sehingga campuran tadi bertukar warna dan menjadi buih yang banyak.
- Masukkan bawang putih cincang, cili padi dan daun kari ( jika suka ) ke dalam campuran telur dan mentega .
- Kacau sehingga naik bau dan pekat sehingga adunan mentega tadi tersalut pada udang.
- Angkat dan toskan .
Bolehlah di hidangkan dan lebih sedap di makan panas-panas.
Sumber : Kujie2.com
Memang menggiurkan apabila tengok gambar ni. Apalagi resipi dah ada, bolehlah cuba try test untuk juadah berbuka.
No comments:
Post a Comment
BLOG INI BERSTATUS DOFOLLOW. TINGGALKAN KOMEN DAN ANDA DAPAT BACKLINK PERCUMA.TERIMAKASIH